SMALL_SLIDER_05

Rodiny krav

Videoprezentace rodin Dobrosev a.s.

Rodiny LEGENDA, FAVORITA, ALLICIA a 222776-961

 

Rodina Dobronin ALLICIA

Její zakladatelkou byla holandská plemenice Huiben Allen VG-85 (Allen x Durham), nakontraktována pro výplach býkem Shottle. Z tohoto výplachu bylo do Dobronína přeneseno pět embryí. K lítosti PLEMA ale neskonalé radosti chovatele se z tohoto přenosu narodily čtyři jalovičky, tři zůstaly v chovu a dostaly jména Allicia 1—3. Jako jalovice byly představeny ve filmu v Polné 2006, nyní jsou již dvě z nich velmi nadějnými prvotelkami. Tyto plemenice jsou též hojně využívány jako dárkyně pro embryotransfer; byly nakontraktovány firmou PLEMO pro výplach v té době francouzskou jedničkou — býkem Roumare (Jocko Besn x Gibbon) — aktuálně na 3. místě dle ISU. Nyní je na plemenici Allicia 2 uzavřen kontrakt firmou Natural, která se pro výplach chystá použít amerického býka Zenith (Durham x Mandel). Allicia 3, která má již na svém kontě vítězství v kategorii starších jalovic na letošním Techagru a také druhé místo mezi prvotelkami na chovatelském dni v Košeticích, je v současné době pro PLEMO připravována na výplach americkou dvojkou — býkem Planet (Taboo x Amel).

Rodokmen rodiny Dobronin ALLICIA
Rodokmen předků rodiny Dobronin ALLICIA
Genomické hodnocení jalovic – srpen 2011 – 29. místo v TOP 50 GTPI jalovic (Evropa): Dobronin ALLICIA 16
Genomické hodnocení jalovic – květen 20123. místo v TOP 25 GTPI jalovic (Evropa): Dobronin ALLICIA 28

 

Rodina Dobronin LILA

Rodokmen rodiny Dobronin LILA

 

Rodina Dobronin MARTA

Historie této rodiny začíná na jiné významné české farmě, v chovu pana Petra Nováka v Kochánově. Ten na aukci v Německu zakoupil krávu Aluere a vypláchl ji pro embryotransfer býkem Patron (Blackstar x Ned Boy). Z tohoto přenosu byly narozeny tři jalovice, jedna putovala do chovu ZS Ostřetín (Ostřetín Alexis) a jedna ze zbylých byla vypláchnuta býkem Morty (Formation x Aerostar). Embryo z tohoto výplachu bylo koupeno do dobronínského chovu a dalo vzniknou zakladatelce rodiny — plemenici Dobronín Marta VG-87. Marta ukončila první laktaci s 10.016 kg při složkách 3,52% T a 3,50% B. Dnes ji můžete najít na 64. místě TOP SIH-K. PLEMO má od této krávy již dva býčky, první NGA-524 po býkovi RSVP (Convincer x Bellwood), druhý pak po Jardinovi (Jocko Besn x Tonic), narozený 15.11.2007. Další býčci z tohoto přenosu putovali do Naturalu a CZ Delty a tři jejich plné sestry, které budou na podzim roční, mají již též své kontrakty pro embryotransfer. Dcera Marty — Dobronín Marta 1 po Veloxovi je velice nadějnou prvotelkou, na níž je uzavřen kontrakt pro výplach býkem Megaman. Zakladatelka rodiny – Dobronín Marta je nyní již permanentně vyplachována. Jsou již zaznamenány březosti po býcích Roumare, Shottle, O-Man a plánovány jsou i další přenosy.
O rodinách žijících na dobronínské farmě by se dala napsat ještě celá řada stran, ale to nejdůležitější již řečeno bylo. Nyní nezbývá než chovatelům z Dobrosevu popřát mnoho dalších úspěchů jak na chovatelských akcích tak v produkci kvalitního plemenného materiálu a ve spolupráci s firmou PLEMO další řadu zlepšovatelů, kteří z této vzájemné spolupráce vyjdou.

Rodokmen rodiny Dobronin MARTA
Top 25 GTPI outcross cows – Evropa (04/2011) – 22. místo Dobronin MARTA 3

 

Rodina Dobronin MONA LISA

Zakladatelkou rodiny byla holandská kráva Diepenhoek Mona Lisa 2 VG-87. Tato kráva má již v pozadí velice silnou rodinu: VG-87 Morty x VG-87 Jocko Besne x EX-90 Fatal x VG-86 Tesk x VG-88 Southwind x VG-88 Valerian x EX-92 Apache x VG-86 Elevation.
Z této původově bezkonkurenční krávy byla do Dobronína zakoupena embrya po Bolíverovi a dvě z narozených jalovic se staly významnými členkami rodiny MONA LISA. Mona Lisa 1 byla vypláchnuta býkem Toystory (Bw Marhall x Patron). 16.8.2007 se z tohoto přenosu narodil býček, který byl vykoupen do PLEMA, další pak putoval do inseminační stanice společnosti CZ Delta. Na Monu Lisu 2 je uzavřen kontrakt pro výplach býkem Earnit (8. v TOP USA; Altazenith x Outside). Obě pak byly vypláchnuty také býkem Zesty (Bw Marshall x Patron) a jalovičky z tohoto přenosu — 326591/961 po Mona Lisa 1 a 326574/961 po Mona Lisa 2 — jsou nadějnými pokračovatelkami této rodiny.

Rodokmen rodiny Dobronin MONA LISA